Als je verliefd bent, dan worden er hormonen en neurotransmitters in de hersenen aangemaakt – fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine. De hormonen die vrijkomen zijn verslavend. En dat klopt ook wel, want telkens als ik op mijn fiets over de Limburgse wegen rijd, stroomt de adrenaline door mijn aderen. En zorgen al die andere hormonen er voor dat ik mij geweldig voel.

Tijdens mijn profcarrière reed ik ook veel in Limburg, maar dan wel met de kop tussen de kabels, krom gebogen over het stuur, snakkend naar adem, en verzuurde poten die de pedalen met grote moeite konden ronddraaien, tijd om eens even goed om me heen te kijken was er dan ook niet. Nu is dat anders en rijden we met veel groepen door het mooie Limburgse landschap, genietend van de prachtige natuur. Ik hou van vrijheid en dat ik rond me heen kan kijken. Bij de beklimming van de Camerig parelen de zweetdruppels langzaam onder mijn helm vandaan en kan ik rustig pedalerend genieten van een overweldigend uitzicht over het Geuldal en het noorden van de Eifel.

Boven op de Gulperberg staan we natuurlijk even stil bij het monument van Jean Nelissen. Het prachtige landschap overschouwend, speelt de melodie van het prachtige wielercommentaar van de Neel nog in onze hoofden mee. Want dat vergeten we namelijk nooit meer. Als we dan met groot bravoure de Kruisberg beklimmen, op jacht naar de Eyserbosweg, vergeten we de pijn in onze benen door de endorfine die ons meester maakt van ons lichaam. Via de Fromberg en een mooie overzichtelijke afdaling knallen we naar de Keutenberg.

Mooier wordt het niet

Op het steilste gedeelte spannen we nog 1 keer de spieren aan, want we ruiken hier de euforie van de finish. Nog even door stoempen. Over stroken vals plat met wind op kop en mooie vergezichten zoeven we naar de Cauberg. Nog even, en dan linksaf. Kippenvel op ons lijf, want we voelen de ambiance van de Amstel Gold Race. Dan de bocht in. Alles gevend knallen we naar de top van de Cauberg. We hebben onze kop leeg gefietst, en na een bijzondere mooie dag zijn we verliefd op deze mooie bijzondere provincie. Voordat we huiswaarts keren, laten we ons natuurlijk nog even lekker bourgondisch verwennen, en met een goed glas bier in de hand proosten we op een geweldige mooie dag.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik veel in Limburg kan vertoeven. Ik fiets er veel omdat mijn werk bestaat uit fietsen. Vaak denk ik dan ook: mooier wordt het niet. Daarbij mag ik dit jaar wederom aanschuiven bij Tour de L1mbourg, een prachtig mooi programma rondom de Tour de France, op passionele wijze gepresenteerd door wielerkenner bij uitstek Sander Kleikers. De uitzendingen vinden plaats op telkens een andere bijzondere locatie, waarbij we met zijn allen wederom kunnen genieten van de machtig mooie wielersport gecombineerd met de meest mooie locaties in Limburg.

Liefs, Gert Jakobs.

 


Reageren? Laat hieronder uw bericht achter!